Cykla säkert med den nya Hövding-hjälmen

Cykla säkert med den nya Hövding-hjälmen

februari 15, 2019 Av av admin

Säkerheten först! Brukar vara de två ord som kommer först på prioriteringslistan, särskilt i talan om transportmedel. Här är cykelhjälmen inget udantag. Dock verkar många avstå från att cykla med cykelhjälm. Kanske för att den är obekväm, opraktisk och som oftast inte passar till ens outfit. Hövding är den nya, innovativa cykelhjälmen och den första cykelhjälmen någonsin med en airbag-funktion. Denna unika cykelhjälm är inte bara snygg att bära utan har en mycket avancerad teknologi bakom. Hövinghjälmen känner av cyklistens rörelsemönster och regarerar med att lösa ut en airbag på 0,1 sekund när en olycka uppstår. Denna fantastika lösning är praktisk att ta med sig och behaglig att bära.


Är den bättre än en traditionell cykelhjälm?

Frågan kvarstår. Är hövdinghjälmen bättre än en vanlig, traditionell cykelhjälm? Faktum är att undersökningar visar att hövdinghjälmen är hela 8 gånger bättre och mer säker än en vanlig cykelhjälm. Då hövdinghjälmen sitter som en krage runt nacken kan man röra sig fritt på sin cykelfärd. Skulle en olyckshändelse vara framme utlöses airbagen på 0,1 sekund och täcker hela huvudet. Det vill säga huvudet är mer eller mindre skyddat från alla vinklar oavsett hur olyckan uppstår. En udersökning vid Stanford University visar också att i händelse av en olycka på 25 km / timmen är risken för huvudskador och hjärnskador endast 2% med en Hövdinghjälm, medan en vanlig cykelhjälm har en risk på 90%.


Så här fungerar Hövdinghjälmen

Hjälmen upptar cyklistens rörelsemönster 200 gånger i sekunden med sensorer och en unik algoritm. Hövdinghjälmen kräver därför att man laddar den innan användning för att den ska fungera. Hjälmen slås på när man stänger blixtlåset och sätter fast dragkedjan med en knapp. En liten lampa bekräftar när hjälmen är påslagen. Denna del är väldigt vigtig innan man börjar sin cykelfärd då hjälmen inte aktiveras eller utlöses vid olyckor annars. Här är fyra steg för att aktivera din hövdinghjälm.

  1. Ladda hjälmen. När hjälmen är fullt laddad håller batteriet i ca. 9 timmar aktiv cykling.
  2. Placera den runt halsen med ”trekanten” på nacken och dra upp dragkedjan.
  3. Dragkedjan ska vara helt stängd för att hjälmen ska vara aktiverad. Detta genom att knappen på dragkedjan ska knäppas fast på kragens högra sida.
  4. Kontrollera att hjälmen är aktiverad men hjälm av den lilla lampen som ska lysa grönt.
  5. Kom ihåg att inte aktivera hövdinghjälmen förren du ska cykla och hjälmen ska alltid vara deaktiverad när du inte cyklar.

 Själva airbagen är utformad som en huva och matrialet består av slitstarkt nylon som tål att skrapas mot hårda ytor, såsom asfalt. För att skydda den inbyggda airbagen är kragen är gjord av vattentåligt, slitstarkt tyg. Vill man göra kragen lite mer personlig kan man köpa ett snyggt fodral till sin hövdinghjälm. Ett fodral skyddar också kragen mot smuts och kan tvättas vid behov. Sist men inte minst är hjälmen givetvis CE-märkt efter att ha genomgått omfattande processer. En CE-märkning är ett krav för att en cykelhjälm ska få säljas inom Europa och ska följa standrader och krav som tälls i EU-direktivet för personlig skyddsutrustning.