Jaktkikare för den naturintresserade

Jaktkikare för den naturintresserade

juli 9, 2019 Av av admin

Om du snart ska ut på jakt och är i behov av en kikare, rekommenderar vi verkligen att du läser texten nedan! Se till att du har rätt kikare för jakten.

Vill du beställa kikare online kan vi varmt rekommendera Kikkertland.se, som är ett av de mest etablerade webbhandlarna för kikare och tillbehör. De har ett brett utbud av fågel-, natur-, och jaktkikare, samt andra handhållna kikare anpassade för utomhusbruk. Läs mer om jaktkikare på https://kikkertland.se

Lätt att ta med sig

Den bästa utrustningen är den som du faktiskt lätt kan ta med dig. Därför bör du kolla vikten hos din kikare, samt testa så att den är bekväm. En kikare som är vattentät är en stor fördel när du vistas ute i naturen.  

Ta vara på egenskaperna hos handkikaren. Den är lätt att ta med sig på sina utflykter och äventyr och fyller dessutom en fantastisk funktion. Med en handhållen kikare får du en fantastisk insikt i naturen på riktigt nära håll. Det spelar ingen roll om du tittar på fåglar, fjärilar, träd, djur eller något annat i naturen. En kikare har du alltid stor nytta av!

Sikten är viktig

Kikaren är ett oumbärligt optiskt instrument för varje jägare. Utan en kikare kan du som jägare inte utföra din uppgifter korrekt. Ett gott sikte behövs inte bara under själva jakten, utan även vid årsinventeringar på fältet utför eller bara för att se vad som händer.

God sikt är med andra ord viktigt. I början och slutet av dagen, när solnedgången kryper närmare eller mörkret får ge vika för det första morgonljuset, är det nödvändigt att ha en kikare med bra bildkvalitet. Nedan kollar vi närmare på förstoring, ljusstyrka, linsstorlek och skymningsvärde.

Förstoring

För kikare som är tänkta att användas vid jakt, behöver du i regel 8x eller 10x förstoring.

Ljusstyrkan viktig vid jakt

Om du ska ha en kikare när du jagar är ljusstyrkan en av de viktigaste sakerna att tänka på. Jakt sker ofta i gryning eller skymning när ljuset inte är det bästa vilket gör att den kikare du använder bör ha en stor frontlins som släpper in mycket ljus. 

Vill  du använda kikaren vid gryning och skymning passar en kikare med stor främre lins (42-50mm) bäst. Vill du hellre ha en kikare som är mindre och lättare så bör du välja en mini-/kompaktkikare. 

De flesta som ska använda kikaren till jakt väljer en med 50-56 millimeters frontlinsdiameter. Kommer du endast jaga under bättre ljusförhållanden kan du självklart välja en kikare med något mindre frontlins. 

Skymningsvärde

Skymningsvärdet säger något om hur väl kikaren fungerar under sämre, det vill säga mörkare, förhållanden. Ljusstyrkan beskriver bildens ljusstyrka och hur väl du kan urskilja detaljer. Vad är bäst? Ett bra skymningsvärde eller hög ljusstyrka? Det är förstås bra om båda värden är höga i en kikare.

Om du måste välja kan det vara värt att fundera över följande. I bra ljusförhållanden är ljusstyrka alltid att föredra före skymningsvärde. I sämre ljusförhållanden är skymningsvärde att föredra. Vad innebär det i praktiken för jägaren? Som jägare är du ofta i rörelse och behöver kunna hantera långa skymningar. I detta fall är ett högt skymningsvärde att föredra.

Beställ jaktkikare online

Vi rekommenderar verkligen Kikkertland.se, som är en av nordens största webhandlare för kikare, mikroskop, teleskop och dylikt. Förutom jaktkikare erbjuder Kikkertland även teleskop, kikare, marinkikare, jaktkikare, fågelkikare, teaterkikare, samt alla sorters tillbehör, så att även du som vuxen ska kunna se världen med nya ögon. Beställ dina prylar från Kikkertland redan idag och få dem levererade inom några få arbetsdagar. Vi garanterar att du kommer att lära dig något nytt genom kikare från Kikkertland.